Každá máma ví, jak důležité pro život je dobré vzdělání

23. dubna 2024

Sourozenci Sanaa‘ a Kareem našli v centru Tahaddi prostor k učení i nové kamarády. Jejich cesta přitom nebyla vůbec lehká. Jejich matka Fatima věří, že všechny její děti budou moci dokončit školu, a zajistit si tak lepší budoucnost a život, než který prožila ona.

Každá máma ví, jak důležité pro život je dobré vzdělání
23. dubna 2024 - Každá máma ví, jak důležité pro život je dobré vzdělání

Fatima má čtyři děti, Sanau‘ (14 let), Linu (13 let), Kareema (10 let) a Yusufa (7 let). Narodila v Sýrii., kde se velmi mladá, v šestnácti letech, vdala. S manželem, který trpí epilepsií, nemohla zpočátku otěhotnět. Po podstoupení náročné a úspěšné léčby přišla na svět první dcera, Sanaa‘. Kvůli finančním problémům a pociťované velké tíze odpovědnosti za výchovu, dnes Fatimu trochu mrzí, že se vdala a měla děti možná příliš brzy. Sama pochází z jedenácti dětí, nikdy nechodila o školy, takže neumí psát a číst. Pro své děti si však přeje jiný osud.

Když vypukla válka v Sýrii, narodil se Kareem, třetí dítě a první syn. Manžel utekl do Libanonu, aby pro rodinu našel bezpečné místo. Nejdříve se usadili v oblasti Údolí Bekaa, kde se nacházel nejrozsáhlejší uprchlický tábor pro syrské uprchlíky v Libanonu. Po nějakém čase se rodina přesunula do chudinské čtvrti Hay el Gharbeh na jihu Bejrútu, kde žije dodnes.

Přestože manžel pracoval jako nosič na nedalekém trhu s ovocem a zeleninou, mohli si pronajmout jen dům se dvěma pokoji, kuchyní a koupelnou. Střechou zatékala voda, která v zimě pokrývala podlahu. Aby spali aspoň trochu v suchu, museli si půjčovat pohovky. Vlhko v domě se drželo i kvůli nedostatku slunečního světla, což zhoršovalo zejména Kareemovo astma.

Před rokem, kdy rodina přestala dostávat finanční pomoc od OSN, vyhledala Fatima pomoc v psychosociálním centru Tahaddi, protože ji ničilo, když děti neustále vyžadovaly jídlo nebo oblečení a ona jim nemohla nic dát. Navíc krevní testy dětí odhalily nedostatek základních vitamínů.

Sociální pracovnice centra Tahaddi, Rana, navštívila rodinu v jejich nuzném obydlí a velmi rychle zajistila, aby dostali okamžité poukázky na jídlo, které následně dostávali i každý měsíc. Rodině se dostalo i další podpory, vedle materiální v podobě dek na zimu i té psychické a společenské. S jinou sociální pracovnicí, paní Jinan, a společně s dalšími ženami z komunity se Fatima naučila vařit zdravá a vydatná jídla. A díky setkání s terapeutkou Ritou se naučila více o rodičovství, jak je důležité věnovat čas i sobě, aby lépe zvládala stres a nepřenášela ho na dcery a syny.

„Moje děti jsou nyní dobře živené a já se cítím klidnější. I lidé si všimli, že vypadám zdravěji a šťastněji,“ chválí si Fatima změnu, kterou prošla.

Zdravější a šťastnější FatimaZdravější a šťastější Fatima 

Sanau‘, Linu i Yusufa se podařilo přihlásit do veřejné školy. Jen Kareem přijat nebyl, protože má vadu řeči. Pracoval jako pomocník a uklízeč v nedalekém obchodě a garáži. Ačkoliv Fatima nechtěla, aby ve svém malém věku deseti let pracoval, Kareem byl odhodlaný pokračovat a přinášet za dlouhé odpracované hodiny pouhé 3 dolary týdně (asi 70 Kč). Kvůli svému hendikepu se bohužel stal obětí šikany a zneužívání.

Proto se Fatima obrátila na vzdělávací centrum Tahaddi a vysvětlila synovu situaci. Po vyhodnocení jeho případu a další návštěvy rodiny, byl Kareem zařezan do programu domácí výuky zvané Ilearn@home, doslova Učím se doma. I pro Kareema se tak otevřela možnost získat vzdělání a naučit se číst a psát.

Do výuky se těší. Jak sám říká: „Rád se učím se slečnou Khatoun! Byl jsem smutný, když se program na prázdniny přerušil. Maminka mi vysvětlila, že je to normální prázdninová přestávka a že výuka bude brzy pokračovat." S hrdostí dodává: „Už umím napsat své jméno a příjmení."

Kareem během domácí výukyKareem během domácí výuky aneb naplňování programu Ilearn@home centra Tahaddi

Slečna Khatounová, Kareemova učitelka, dodává: „Kareemova studijní úroveň se rychle zlepšila. Začínal, aniž by uměl číst nebo psát, a v hodinách se velmi snaží. Snažíme se ho co nejlépe podpořit v jeho potížích s řečí."

Kareem si našel ve třídě čtyři nové kamarády, Omara, Youssefa, Samira a Tareka, se kterými po učení hrají třeba na honěnou. Program navštěvuje čtyři dny v týdnu, od 8:30 do 10:30 a doma si opakuje učivo, s čímž mu pomáhají i jeho starší sestry, Sanaa‘ a Lin. „Všichni se učí, jak se učit má,“ vychvaluje Fatima současnou situaci svých dětí.

Centrum Tahaddi pomohlo i Sanae‘, nejstarší dceři Fatimy. Když se doslechla, že centrum nabízí umělecko-řemeslný kroužek pro dívky jejího věku, zapsala se hned, jak se našlo místo. Sanaa‘ navštěvuje kroužek jednou za dva týdny a učí se šít, vyšívat, vyrábět náramky a jiné výrobky, což jí moc baví, protože je kreativní a ráda kreslí.

Sanaa' se chlubí svou prací na kurzu šití a vyšíváníSanaa' se chlubí svou prací na kurzu šití a vyšívání

„Jsem celému centru Tahaddi včetně jeho zdravotního střediska, kam můžeme v případě potřeby zajít pro pomoc, hluboce vděčná za podporu, kterou mé rodině, mně i dětem poskytli. Nikdy nezapomenu, jak moc nám pomohli a ovlivnili náš život,“ uzavírá Fatima.

I my věříme, že centrum Tahaddi poskytuje nenahraditelnou pomoc ve vzdělávání dětí a v zajištění materiální a psychické podpory obyvatel bejrútské čtvrti Hay el Gharbeh. A kromě darů z naší Postní sbírky plánujeme na činnost centra, zejména na podporu vzdělávání dětí a dospívajících, přispět i z výtěžku letošního ročníku benefiční Dobré aukce současného umění, která se koná 28. dubna.